Pages Navigation Menu

POPULÄRVETENSKAPLIG HÄLSOTIDSKRIFT

Ny kraftfullare tablett av Divisun vid D-vitaminbrist förenklar för patienten

Ny kraftfullare tablett av Divisun vid D-vitaminbrist förenklar för patienten

Det är av stor vikt att personer med svår D-vitaminbrist normaliserar sina D-vitaminnivåer snabbt för att minska risken för allvarliga åkommor så som osteomalaci. Tidigare har denna behandling krävt upp till 5 tabletter en gång om dagen med Divisun 800IE. Nu lanserar Meda Divisun 2000IE för att förenkla den aktiva behandlingen för patienterna. 1 eller 2 tabletter Divisun 2000IE tas en gång om dagen. Divisun 2000 IE kommer ha likvärdigt pris per enhet som Divisun 800 IE, enligt ett beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– Vi har patientgrupper i Sverige med för låga nivåer av D-vitamin till följd av olika riskfaktorer. Det gäller exempelvis äldre, personer med mörk hudpigmentering, vid bristande solexponering och malabsorbtion tex förknippat med celiaki, MbCrohn eller efter gastric bypass-operation. För dessa personer kan det vara en fördel att minska den dagliga tablettbördan. Men lika viktigt är att de följs upp efter 3-4 månaders behandling så att dosjusteringar kan göras om det skulle behövas, säger Joakim Svahn, Medical Advisor, Meda. Den nya dosen är framtagen efter önskemål från vården.

– För att förenkla behandlingen för patienter med D-vitaminbrist efterfrågade vården högre styrkor på Divisuns tabletter. För att möta behovet hos vården har Meda tagit fram Divisun 2000IE.  Meda som företag arbetar med patient- och marknadsnära produktutveckling och kan med relativt korta ledtider vidareutveckla redan befintliga produkter på marknaden. Detta är en styrka i vår affärsmodell, säger Rebecka Grund, Affärsområdeschef, Meda.

De flesta som har låga nivåer av D-vitamin i kroppen uppvisar endast vaga symptom, ibland inte ens märkbara. De vanligaste symptomen är trötthet, muskelsvaghet och värk i muskler och skelett. Värken är ofta symmetrisk.

– Därför bör personer med kända riskfaktorer för D-vitaminbrist undersökas för detta även om de kan känna sig friska. Att gå runt med låga nivåer av D-vitamin under en längre tid är i sig en riskfaktor och kan på sikt orsaka exempelvis urkalkning av skelettet, benvävsuppmjukning (osteomalaci) och sekundär hyperparatyreoidism (överproduktion av bisköldkörtelhormon) som kan leda till osteoporos, säger Joakim Svahn.

Källa: MEDA  Foto: Tord Amré

Vem riskerar att få D-vitaminbrist?

Äldre personer. Personer med mörk hudpigmentering. Personer med bristande solexponering. Personer med malabsorbtion t.ex. celiaki, MbCrohn samt efter gastric bypass-operation.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>