Pages Navigation Menu

POPULÄRVETENSKAPLIG HÄLSOTIDSKRIFT

Forskare testar vitlök för hjärthälsan

Forskare testar vitlök för hjärthälsan

Vitlök är inte bara god som smaksättare i matlagning. Den har dessutom rykte om sig att vara allmänt välgörande. Men kan den också ersätta läkemedel när det gäller blodtryck, blodfetter och minska andelen plack i blodet?  Det ska en studie inom verksamhetsområde kärl och thorax vid Skånes universitetssjukhus undersöka.

Bilden: Sandra Lindstedt, thoraxkirurg på SUS testar om vitlök kan ersätta läkemedel.

– Jag har alltid varit intresserad av functional food, hur mat påverkar hälsan, säger Sandra Lindstedt, thoraxkirurg vid SUS i Lund.Hon leder vitlöksstudien som ska pågå under ett år. Lite orolig var hon att inte få tillräckligt många att ställa upp i studien, men det hade hon inte behövt vara.

– Trots att jag bara gått ut och berättat om studie i begränsad form så har det varit ett väldigt stort intresse att delta, berättar hon.

Rekrytering av deltagare till studien pågår och ett hundratal personer behövs. De ska dessutom uppvisa en viss risk att få hjärt- och kärlbesvär för att vara kvalificerade att delta. Därför ingår en grundlig kontroll av deltagarnas hjärta, mängden plack i kranskärlen, blodfetter och hudens cirkulation.

– Jag hoppas att studien ska bidra till att skapa mer kunskap om hur vi med hjälp av kost- och livsstilsval eventuellt kan bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa. Kan man ersätta läkemedel och till och med förebygga sjukdom genom val av livsmedel är det fantastiskt, säger Sandra Lindstedt.

Källa: Region Skåne

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>